Solcelleanlæg som alternativ til vindkraft

Selvom det selvfølgelig er meget fornuftigt og beundringsværdigt, at man gerne vil have vindmøllekraft derhjemme, så er det desværre de færreste, der kan overkomme den enorme engangsudgift, der skal til. En vindmølle er temmelig enorm og også enormt dyr, så det må mange af os private mennesker skyde en hvid pind efter. Til gengæld er solceller efterhånden blevet allemandseje!

Hvorfor solceller?

Solceller er ikke lige så dyre som vindmøller, men de er stadig gode for miljøet og pengepungen. Derudover kan et anlæg producere strøm i mange år frem, stort set uden vedligeholdelse og pasning. Der er ingen bevægelige dele i et solcelleanlæg, og de er derfor ret robuste og driftssikre. Eksperter estimerer, at et solcelleanlæg kan holde i over 30 år, selvom ydelsen falder lidt med årene. Dog holder vekselretteren nok ikke mere end 10-20 år, alt efter hvilken du har. Denne må du altså regne med at skulle skifte ud på et tidspunkt i løbet af anlæggets levetid.

De fleste solceller ligger oven på taget, men de kan også integreres mere direkte i taget, facaden eller i vinduesglasset. Hvis du alligevel bygger om eller bygger til, så er det oplagt at integrere dem i bygningen.

Hvordan virker solceller?

Et solcelleanlæg består af et panel med solceller, som genererer elektrisk energi, når solens stråler rammer dem. Solcellerne er fremstillet af et eller to lag silicium, som bruges som halv-ledermateriale. Når sollysets stråler rammer solcellerne, bliver der skabt et elektrisk felt hen over siciliumlagene, som får den elektriske strøm til at flyde.

Fordele ved et solcelleanlæg

Der er rigtig mange fordele ved et solcelleanlæg:

  • Du producerer din egen elektricitet og gør dig uafhængig
  • Du sikres en fast el-pris, når du installerer dit solcelleanlæg
  • Du får førsteklasses kvalitet
  • Du får mange års garanti
  • Installationen af solceller er utrolig enkel
  • Der er så godt som ingen vedligeholdelse
  • Der er ingen CO2-udledning

Derudover har vi i Danmark en særlig ordning, hvor privatpersoners  solcelleanlæg på max 6 kWh pr. husstand, får støtte ved at produktionen “lagres” på el-nettet. Den strøm som dit solcelleanlæg producerer, bruger du enten selv eller den sendes ud på el-nettet ved en 1 til 1-afregning. Du får derfor fuldt udbytte af al den strøm, som dine solceller  producerer. Herefter har du ret til at hente en tilsvarende mængde el, hvis du får brug for det, uden at betale for det.