Polske håndværkere – er det godt eller skidt?

Polske håndværkere arbejder i Danmark

Vælger man at overlade sit håndværkerarbejde til polakker, sker det til en løn, der i gennemsnit er lavere end de danske konkurrenters. Mere præcist er der ca. 70 kr. til forskel på de udenlandske og danske arbejderes lønninger. Det fremgår af en rapport fra Københavns Universitet til Dansk Byggeri og fagforbundet 3F. Derfor kunne der være et incitament hos danske forbrugere til at vælge udenlandsk arbejde frem for dansk.

I 2013 skrev Industrimagasinet, at de fleste danskere inderst inde vil foretrække en dansk håndværker som opfølgning på en undersøgelse om polakkernes kvalifikationer. De konkluderede ud fra en rundspørge hos over 50 ”danske håndværkere”, at danske håndværkere er bedre end polske.

Det kan nok ikke undre nogen, at danske håndværkere mener, at de er polakkerne overlegne. Selv i jantelovens højborg ville det være mærkeligt, hvis nogen anerkendte, at konkurrenten var bedre uanset faget..

I forhold til undersøgelsen melder et spørgsmål sig på banen. Hvad ville de danske håndværkere svare, hvis de blev spurgt om følgende: “har du oplevet dårligt håndværk udført af danske og/eller polske håndværkere”?

Der er formentligt dårligt håndværk i begge lejre. På den ene side findes der uorganiseret polsk arbejdskraft, hvor der ikke er sat standarder, og hvor danske regler og lovgivning ikke følges. Omvendt findes der danske håndværkere, der ikke tager ansvar for deres handlinger og/eller arbejde, og hvor der måske heller ikke er en kvittering at få efterfølgende. Derfor kan det være en udfordring at afgøre, hvem der nødvendigvis er bedst, og hvem der udføre jobbet bedst.

Foruden kvaliteten af håndværkernes arbejde, spiller prisen naturligvis også en væsentlig rolle i forhold til, hvad vi som danskere kan vælge imellem. Og der er mange penge at spare ved at vælge udenlandsk arbejdskraft frem for dansk. Dog skal man undersøge de udenlandske arbejderes tilladelser og uddannelser inden man bestiller. Et godt pejlemærke er, at virksomheden eller arbejderen er registreret i RUT (Registeret for Udenlandske Arbejdere).

Heldigvis er det de færreste, der ikke har papirerne i orden. Derfor er det blevet lettere at finde polakker, der ikke har urimelige arbejdsforhold, og som efterlever de danske arbejdsvilkår, såvel som skatteregler og som er kompetente gennem flere års arbejde i Danmark. På den måde kan man undgå at komme i karambolage med danske fagforeninger eller opleve ubehagelige ekstraregninger eller gebyrer. Det er alt i alt blevet mere trygt at bruge polske håndværkere.

Er det i orden at vælge udenlandsk arbejdskraft?

Hvis du overvejer at købe udenlandsk arbejdskraft til dit næste byggeprojekt, dit næste maler-, murer- eller tømrerarbejde, skal du sørge for at finde en virksomhed, som du har tillid til, og som du ved følger de danske regler. Østeuropæerne har arbejdet i Danmark i rigtig mange år efterhånden, og derfor kan mange af dem også tale dansk, således at sprogbarrieren nedbrydes. På en hjemmeside som workpro.dk kan man finde polsk arbejdskraft, som arbejder helt lovligt og under ordnede forhold. 

Det tyder ikke på, at danskerne frarøves deres arbejde, og/eller at ledigheden stiger som følge af de udenlandske arbejdsmodtageres tilstedeværelse. Derfor skal du ikke have samvittighedskvaler over at vælge det bedste tilbud. Dette gælder også for danske virksomheder, der konkurrerer på pris internt. I sidste ende er forretning, forretning, og de polske håndværkere kan potentielt være meget bedre end flere af de danske.

I sidste ende er det op til dig som forbruger at vælge den arbejdskraft, som du føler er mest kompetent, og som kan levere varen til den bedste pris.