Hvordan fungere en vindmølle egentlig?

Vindmølleinfo

I Danmark er vi nogle af de førende indenfor grøn energi. Vi skyder vindmøller hvert år og har efterhånden en del vindmølleparker ude til havs. Forbrugere kan nu også hjælpe til i kampen mod klimaforandringer ved at investere i såkaldte husstandsvindmøller. Det er små vindmøller som passer til et stort husareal og kan producere supllerende energi til huset. Men hvordan fungere en vindmølle egentlig?

En vindmølle omdanner, som du nok allerede har gættet, vind til brugbar energi. Ved hjælp fra møllens vinger opfanges vinden og får vingerne til at roterer. Det kræves somregel at det minimum blæser 4 sekundmeter før at vingerne begynder at roterer, hvilket ikke er ret meget. Ved meget vind kan vindmøllens vinger nå en hastighed på op til 250 kilometer i timen, som er maks hastighed for at sikre vindmøllens stabilitet.

Stabiliteten i en vindmølle skyldes også antallet af vinger. En vindmølle ville sagtens kunne fungerer med en enkelt vinge. En enkelt vinge ville dog skabe uligevægt i møllens omdrejninger og kan i sidste ende få den til at falde fra hinanden. Det optimale antal vinger er derfor 3, da vindmøllen så er sikret en ligevægt hele vejen rundt når omdrejningerne er hurtige.

Hvordan energien skabes

Når vindmøllens vinger drejer rundt, gør rotationen at der skabes en mekanisk energi som føres hen til den store gearkasse, som vingerne sidder på. Når den mekaniske energi har nået gearkassen, bliver den videreført hen til en generator som laver det om til elektrisk energi. Efterfølgende vil den elektriske energi blive ført ned i ledning som er tilsluttet el-nettet. Skal man have en husstandsvindmølle er det derfor vigtigt at man tænker over møllens placering så den kan nemt kan tilsluttes el-nettet.

En almindelig stor vindmølle, som dem vi finder ude i vindmølleparkerne, kan producere nok strøm til 330 husstande over et helt år. Dette kan selvfølgelig variere alt efter hvor meget det blæser året rundt. Man forsøger derfor altid at placere vindmøllerne så højt som muligt, og væk fra andre bygninger og objekter der potentielt kunne blokere eller ændre vinden.